Sonja Dakić, „Daj Daj“ pelene od bambusa – Pokreni se za posao

Sonja Dakić, „Daj Daj“ pelene od bambusa

Priča jedne biznis mame – kako od sopstvene potrebe napraviti dobar posao

„Pre 5 godina rodila sam devojčicu Zaru. Kao i svaka mama, za vreme trudnoće čitala sam i informisala se o raznim stvarima, pa između ostalog i o pelenama. Saznala sam da postoje moderne platnene pelene koje su daleko zdravije od jednokratnih i to me je obradovalo.

Kada je Zara imala 2 meseca dobila sam od rođake paket divnih mekanih pelena od bambusa i momentalno se zaljubila. Pet meseci kasnije želela sam da kupim još pelenica pošto smo stare prerasli, ali ih u Srbiji tada niko nije proizvodio. Iz inostranstva nismo mogli da ih poručimo, najbliže rešenje našli smo u Hrvatskoj.

Posle celokupnog putovanja naših novih pelenica koje je trajalo 2 meseca, moj suprug je došao na  ideju – da ih mi pravimo! U tom trenutku ja sam bila na porodiljskom odsustvu a moja kuma Violeta je imala radnju sa bebi garderobom i tako smo pune entuzijazma i sa vrlo malo praktičnog znanja krenule u avanturu preduzetništva i dovele bambus pelene u Srbiju. Pre 3 godine registrovale smo preduzeće, danas imamo prepoznatljiv proizvod, učestvujemo na sajmovima, raznim radionicama i manifestacijama, ostvarili smo saradnju sa patronažnim službama, opštinama i nastavljamo dalje sa istim žarom.“

U pokretanje proizvodnje Sonja je, zajedno sa kumom, uložila sopstveni novac od čega su kupile mašine, početnu količinu materijala i obezbedile novac za žene koje šiju pelene od bambusa. U proizvodnji su angažovane žene starije od 50 godina, koje svojim iskustvom pomažu da finalni proizvod bude vrhunskog kvaliteta.

U decembru 2012. godine „Daj Daj“ pelene su odlukom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine dobile Eko znak i time su postali prvi tekstilni proizvod u Srbiji sa tim obeležjem, a ujedno i drugo preduzeće u Srbiji koje ga ima. To je pre svega potvrda kvaliteta proizvoda a ujedno i dokaz da i u Srbiji malo preduzeće, u ovom slučaju pet žena, može napraviti jedan vrhunski proizvod.

S obzirom na specifičan materijal sa kojim se radi i koji se izrađuje po narudžbini, ulaganja su jako velika i nije ih bilo moguće pokriti samo od prodaje pelena. „Krajem 2012. godine videla sam konkurs “Pokreni se za posao” i u njemu prepoznala šansu za dalji razvoj i širenje posla. Podnela sam prijavu i bila prijatno iznenađena kada su me ubrzo kontaktirali iz ENECA-e da me obaveste da je naša ideja ušla u uži izbor. Od trenutka potpisivanja ugovora sve je jako brzo realizovano i ono što me je prijatno iznenadilo jeste spremnost ljudi iz ENECA-e da saslušaju moje sugestije u vezi nabavke opreme“, dodaje Sonja.

„Zahvaljujući sredstvima dobijenim u programu obezbedile smo 2 nove mašine, što nam je omogućilo bržu i bolju proizvodnju. U julu mesecu 2013. godine su nam stigle mašine i potpisali smo ugovor o prodaji naših pelena u Aksa radnjama širom Srbije. Za nas je to veliki korak koji ne bi mogle da ostvarimo bez mašina koje smo dobile. Sada su naše pelene dostupnije mamama u Srbiji i povoljnije, jer ne moraju plaćati troškove dostave. Takođe, naše pelenice se nalaze na spisku stvari za koje roditelji mogu izvršiti povraćaj PDV-a pa samim tim njihovom kupovinom višestruko štede svoj novac.“

Sonjin plan za 2014. godinu uključuje proširenje proizvodnje ali i nekoliko novih proizvoda za bebe i mame koje će biti plasirane u 10 robnih kuća Aksa. Ono što je jako interesanto je i interesovanje iz regiona za distribuciju ovih vrhunskih pelena od bambusa i prodaju van granica Srbije. „Planiramo da još više unapredimo proizvodnju, zaposlimo još žena i nastavimo sa edukacijom mladih roditelja o prednostima modernih platnenih pelena“, završava nam svoju priču Sonja.

Niš, 15. februar 2014.