Postoji li veza između briketa, vina i organske hrane? Postoji! U okviru nacionalnog donatorskog programa „Pokreni se za posao” uz podršku kompanije Filip Moris, kreativne preduzetničke ideje okupile su na jednom mestu proizvođače, a njihove vredne ruke stvorile potpuno nove i zanimljive proizvode na tržištu. Proizvodnja briketa od biomase iz Golupca, zatim vina iz župskog Aleksandrovca i uzgoj organske hrane sa farme u Zrenjaninu samo su neke od 606 preduzetničkih delatnosti koje se uspešno razvijaju u okviru ovog programa. Predstavljamo vam samo neke od zanimljivih delatnosti iz različitih krajeva Srbije, zahvaljujući kojima njihovi pokretači grade srećnu budućnost za svoje porodice i sebe:
Nikola Ćirković iz Golupca, osnivač firme Ćirko briket d.o.o.
„Firmu sam osnovao u septembru 2015. Odluka da se bavimo proizvodnjom briketa od biomase činila se sasvim logičnom s obzirom na to da živimo u takvom kraju gde se većina ljudi greje na drva ili ugalj. Briketi su mnogo bolje grejno sredstvo od onoga što ljudi masovno koriste, a kada uzmemo u obzir cenu i daleko lakšu distribuciju i upotrebu (o očuvanju životne sredine da ne pričamo), onda je računica prosta. Uz mnogo problema, jer bez njih, izgleda, ništa ne može da se ostvari, polako pokrećemo proizvodnju u okviru naše male porodične firme. Trenutno smo i dalje na početku, ali bitno je da smo se pokrenuli sa mrtve tačke i da stvari idu napred. Počinjemo sa radom u najtežem periodu i to nas trenutno najviše koči, ali zato dajemo sve od sebe da se posvetimo poslu, a već na proleće ili leto očekujemo masovnu proizvodnju. Do sada je solidan broj ljudi isprobao uzorke našeg proizvoda i svi su, bez izuzetka, veoma zadovoljni, pa se iskreno nadamo da će u budućnosti biti još bolje.”
Anta Rašković, osnivač podruma vina Rašković iz župskog Aleksandrovca
„Podrum vina Rašković je smešten u selu Vitkovu u blizini župskog Aleksandrovca, koji je osnovan na jesen 2014., kada je podrum zvanično registrovan kaо vinarija, iako bavljenje vinarstvom u našoj porodici traje generacijama. Odluku da nastave da se bave ovim porodičnim poslom moja braća Aca i Anta doneli su početkom 2000. godine, kada su pokrenuli obnovu starih vinograda i podizanje novih mladih zasada vinove loze. Danas, u sklopu podruma vina Rašković nalazi se 2,5 hektara vinograda i mahom su to visokokvalitetne sorte grožđa za proizvodnju belih i crvenih vina. U očuvanom dedinom podrumu 2015. godine napunjene su i prve boce vina sa etiketama podruma vina Rašković, a naša ponuda vina sastoji se od tri tipa vina punjenih u boce od 0.75 litara: belo vino Tamjanika, Rose Merlot i Megdan-crveno vino (cabernet sauvignon i merlot. Zahvaljući donaciji Filip Morisa kroz program „Pokreni se za posao” nabavili smo opremu za vinariju, a počećemo i sa punjenjem u male boce od 0,187 litara i na taj nacin će naša vina još više biti dostupna posetiocima restorana, hotela i kafića.”
Olivera Golić iz Zrenjanina, osnivač ogranske farme Gason
Organsko poljoprivredno gazdinstvo naše porodice je mali biznis, koji se razvija lagano ali sigurno. Gazdinstvo smo osnovali 2006. godine sa namerom da se vratimo prirodi. Početno bavljenje poljoprivrednom prozvodnjom iz hobija pretvorilo se u nešto mnogo ozbiljnije. Vremenom su naši ciljevi postajali sve veći i veći, tako da sada sa ponosom možemo da kažemo da smo na pravom putu da ostvarimo sve naše početne snove pa i mnogo više od toga.
„Ko malo želi, malo i vredi.” – Italijanska poslovica
Naša organska farma se nalazi na izuzetnoj lokaciji neposredno van urbane zone, na ivici grada Zrenjanina. Ograđena površina sa zemljištem I klase sadrži uređene prostorne celine koje čine mešoviti zasadi voća, povrća, vinove loze, šumskog jestivog bilja, lekovitog i začinskog bilja, krmnog bilja, cveća i mini park brestova.
„Strpljenja! Vremenom od trave postaje mleko.” – Švajcarska poslovica
Nakon 10 godina zajedničkog predanog rada i odricanja, naše imanje je preraslo u naš mali raj, oazu mira i lepote. Osim toga to je i prava mini-fabrika zdrave hrane u kojoj smo do sada proizvodili preko 40 biljnih vrsta. Proizvodnja se zasniva na nekoliko jednostavnih principa: poslovi su planirani tako da možemo sve sami da odradimo u okvirima naše porodice; proizvodi su isključivo bez hemije, jer smo želeli maksimalno zdravu hranu prvenstveno za nas i naše rođake, prijatelje i goste. Sem toga, proizvodnja je planirana tako da od aprila do novembra ima šta da se radi i da se bere; koristimo baš sve što proizvedemo – sveže ili prerađeno.
Plodove našeg rada uglavnom koristimo za sopstvene potrebe, ali kako zasadi daju sve bolji rod, počinjemo i da prodajemo određene viškove. Često je potražnja za pojedinim plodovima i gotovim proizvodima premašivala naše trenutne proizvodne mogućnosti. Od naših plodova do sada smo spravljali domaće proizvode kao što su slatko, džemovi, voćni sirupi, sokovi, kompoti, zimnica i različite vrste rakije. Prave finansijske efekte našeg rada tek očekujemo u želji da će oni opravdati naša očekivanja da od ove proizvodnje stvorimo biznis.
„Nema velikog cilja bez velike žrtve.” – Avgust Cesarec
Imamo viziju razvoja gazdinstva. Očekujemo da to bude jedan čaroban ali beskonačni proces u kojem će svaki sledeći korak da izaziva naredni. Ciljevi koje smo postavili pred nas su visoki ali ne i nedostižni. Odnose se na razvoj naše organske proizvodnje, stvaranje gotovih organskih proizvoda i razvoj naše organske farme. U skladu sa tim je i podrška kroz program »Pokreni se za posao« kojom smo nabavili solarnu sušaru i refraktometar za stvaranje novih gotovih organskih proizvoda. Naši krajnji ciljevi su proširivanje i zaokruživanje biljne i životinjske proizvodnje; stvaranje pokazne Organske farme Gason za obrazovne, promotivne i turističke posete, zatim stvaranje unikatnih organskih proizvoda koji će biti sa zaštićenim imenom, kao i izvoz krajnjih organskih proizvoda van Srbije. Težimo da postanemo pravi primer organskog domaćinstva u svakom smislu te reči!
„Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi više od onoga što misli da može.” – Henri Ford