Nacionalna služba za zapošljavanje podržala program „Pokreni se za posao” – Pokreni se za posao

Nacionalna služba za zapošljavanje podržala program „Pokreni se za posao”

U sredu, 30. januara 2013. godine u okviru programa „Pokreni se za posao” održan je sastanak sa novinarima u prostorijama vinarije „Podrum” u Beogradu. Na ovom sastanku, 10 malih preduzetnika koji su već pokrenuli svoje poslove u protekle tri godine preneli su svoja iskustva o osnivanju sopstvenog biznisa. Preduzetnici, korisnici programa, ohrabrili sve one koji razmišljaju o sopstevnom biznisu da se prijave na konkurs i tako realizuju svoje poslovne ideje.

Tatjana Đorđević je navela da je pre dve godine zahvaljujući projektu otvorila radnju za proizvodnju mašinskih sistema čiji se proizvodi u saradnji sa drugim kompanijama sada izvoze na inostrana tržišta. Za učešće u programu se, kako je kazala, odlučila nakon što je ostala bez posla i bila prinuđena da se prijavi na biro za zapošljavanje.

Slična iskustva imala je i Dragoslava Gavrilović koja je sa sestrom osnovala firmu „Frigoled plus” za proizvodnju smrznutog lisnatog testa. Radnja je u prizemlju kuće pa je, kako kaže, upošljena cela porodica. Danas uz pomoć laminatora, mašine koje su dobile u okviru programa posluju, obezbeđuju sebi i svojoj deci egzistenciju, a razmišljaju i o proširenju posovanja.

Preduzetnici iz Niša Andrija Bojović i Goran Živković su zahvaljujući donatorskom programu „Pokreni se za posao” dobili 400.000 dinara i osnovali štampariju. „Kombinovali smo našu ljubav prema arhitekturi sa unosnim biznisom, i posle godinu dana zaradili smo dovoljno novca za još jednu specijalizovanu mašinu za štampanje, te je naš posao postao još konkurentniji”, kazao je Bojović.

Na ovom sastanku objavljeno je i da je Nacionalna služba za zapošljavanje odlučila je da podrži program „Pokreni se za posao”. „Nacionalna služba za zapošljavanje prepoznala je značaj programa „Pokreni se za posao”, jer on nudi konkretnu pomoć kojom podstiče samozapošljavanje i razvoj malog preduzetništva što je strateški važno za Srbiju. Odlučili smo da svim našim korisnicima širom zemlje predstavimo mogućnosti koju program nudi i da ih pozovemo da se prijave na konkurs koji je u toku”, rekao je Srdjan Andrijanić PR menadžer Nacionale službe za zapošljavanje.

Menadžerka za komunikacije i donacije kompanije Filip Moris, Maja Šotra istakla je da „U vremenima kada je visoka stopa nezaposlenosti ključni ekonomski problem zemlje i njenih gradjana, svako radno mesto je od velikog značaja. Kompanija Filip Moris prepoznala je potrebu da se i sama uključi u rešavanje ovog gorućeg problema, i od 2009. godine pokrenula je program „Pokreni se za posao” kojim pomaže jačanje malog preduzetništva.”

„Osim Nacionalne službe za zapošljavanje, značaj programa „Pokreni se za posao” prepoznala je i Radio Televizija Srbije, koja je naš glavni medijski partner. Konkurs „Pokreni se za posao” je otvoren još mesec dana i namenjen je svim ljudima sa dobrom poslovnom idejom.”, rekao je Milivoje Jovanović menadžer NVO ENECA koja sprovodi program „Pokreni se za posao”. Takođe on je pozvao i druge društveno odgovorne kompanije, kao i banke, da se priključe programu i na taj način pomognu rešavanju problema nezaposlenosti u Srbiji.

Takođe Milivoje Jovanović je pojasnio i predstojeću selekciju – „Biraćemo kandidate na osnovu socijalnih i ekonomskih trendova za one kojima je pomoć potrebna i koji imaju potencijala da razviju i da poboljšaju svoj životni standard. Kada se završi konkurs biće obavljena selekcija, a onda i izbor kandidata. Nakon toga, u junu će biti potpisani ugovori sa odabranim kandidatima, a do avgusta će trajati obuka podržavnih kandidata.”

Beograd, 30. januar 2013.