Osnovano udruženje preduzetnika „Pokreni se za posao“ – Pokreni se za posao

Osnovano udruženje preduzetnika „Pokreni se za posao“

Udruženje koje će okupljati preduzetnike – učesnike programa „Pokreni se za posao“ osnovano je danas u Privrednoj komori Srbije.

Program podrške preduzetništvu „Pokreni se za posao“ postoji već šest godina, a sprovodi ga nevladina organizacija ENECA uz podršku kompanije Filip Moris u Srbiji.

Udruženje „Pokreni se za posao“ osnovano je sa ciljem da doprinosi razvoju preduzetništva, preduzetničkog duha i kreiranju boljeg poslovnog okruženja za sve preduzetnike i mikro, malih i srednjih preduzeća. Osnovni cilj udruženja je promocija i unapređenje preduzetništva u Srbiji, a specifični ciljevi odnose se na preduzetničko obrazovanje, povezivanje i umrežavanje preduzetnika širom Srbije, ali i na međunarodnom nivou, zastupanje i zaštita njihovih prava i predlaganje novih mera za unapređenje poslovanja.

Predstavnik organizacije ENECA i jedan od osnivača udruženja „Pokreni se za posao“ Milivoje Jovanović je istakao da je tokom šest godina realizacije kroz istoimeni program podržano 490 preduzetnika, od kojih je trećina mlađih do 30 godina, a čak 41 odsto su žene preduzetnice:

„Statistički podaci pokazuju da u prve dve godine rada opstane 63 odsto preduzeća i 55 odsto preduzetničkih radnji. Nasuprot ovoj statistici, mali biznisi pokrenuti kroz program „Pokreni se za posao“ imaju stoprocentnu stopu preživljavanja“ istakao je Jovanović.

Direktor korporativnih poslova kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu Ivan Miletić istakao je da osnivanje udruženja predstavlja logičan korak napred u razvoju ideje koja se zove „Pokreni se za posao“:

„Ideja je zaživela u Nišu pre 6 godina, a prerasla je u veoma uspešan nacionalni program podrške preduzetništvu, i to ne samo zahvaljujući bespovratnim sredstvima za nabavku opreme, već i zbog dodatnog podstreka, mentorstva i savetodavne pomoći koja se pruža korisnicima programa“, zaključio je Miletić.

Svečanom događaju povodom osnivanja udruženja prisustvovao je ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić, predstavnici kompanije Filip Moris, kao i predstavnici Privredne komore Srbije, Nacionalne službe za zapošljavanje, NALED-a, AmCham-a, USAID-a, Srpske asocijacije menadžera i drugih organizacija koje podržavaju razvoj preduzetništva u Srbiji.

Beograd, 4. april 2016.