„Pokreni se za posao“ dobitnik nagrade Evropske komisije za promociju preduzetništva u Srbiji – Pokreni se za posao

„Pokreni se za posao“ dobitnik nagrade Evropske komisije za promociju preduzetništva u Srbiji

Beograd 16. jun 2015. godine – Program  „Pokreni se za posao“ (#pokreniposao) koji sprovodi organizacija ENECA uz podršku kompanije Filip Moris je nacionalni pobednik koji će predstavljati našu zemlju na finalnom takmičenju European Enterprise Promotion Awards u Luksemburgu u novembru ove godine (#EEPA2015). 

Ministarstvo privrede, kao koordinator ovog takmičenja u Srbiji, izabralo je nacionalne pobednike, u skladu sa kriterijumima koje propisuje Evropska komisija. „Pokreni se za posao“ je pobednik u kategoriji investiranja u preduzetničke veštine, čime se na najbolji način osnažuje preduzetništvo i podstiče pokretanje i unapređenje malih i porodičnih preduzeća.

„Veoma smo ponosni što je prepoznat doprinos našeg programa u smanjenju nezaposlenosti u Srbiji. Činjenica da se svake godine na konkurs prijavi više hiljada zainteresovanih građana iz svih delova Srbije pokazuje da u Srbiji itekako ima preduzetničkog duha i da ljudi prepoznaju mogućnost da kroz pokretanje sopstvenih malih biznisa obezbede bolju budućnost za sebe i svoju porodicu. Ovo je bila vizija koju smo imali pre 6 godina kada smo započinjali ovaj program zajedno sa Filip Morisom, i drago nam je da program iz godine u godinu sve više raste i daje odlične rezultate“, izjavio je Milivoje Jovanović, menadžer programa „Pokreni se za posao“

Od 2009. godine, ENECA i Filip Moris su podržali pokretanje i unapređenje 385 malih biznisa širom Srbije, a u naredna dva meseca će se u okviru šestog ciklusa programa ovom broju pridružiti još minimum 100 novih preduzetnika. Ovi mali biznisi zapošljavaju preko 1300 ljudi, a najbolji pokazatelj uspešnosti programa je činjenica da sva podržana preduzeća do sada uspеšnо pоsluјu, štо se značajno razlikuje od republičke statistike prema kojoj tek svaki peti novopokrenuti mali biznis u Srbiji uspe da opstane na tržištu.

Od 2013. godine, značaj programa prepoznalaje i Nacionalna služba za zapošljavanje koja je doprinela širenju programa na teriritoriji cele Srbije. ­